Rzepa jest jednym z tych warzyw, bez których zdrowa dieta nie może się obejść. W jaki sposób może wpływać ona na ogólny stan naszego zdrowia? Co warto wiedzieć na temat tego warzywa i jego wartości odżywczej?
Rzepa to witaminowa bomba, dzięki której nasz organizm może otrzymać solidną porcję cennych dla zdrowia składników. Warzywo to zawiera sporo potasu, wapnia i magnezu, nie brak w niej również witamin z grupy B oraz witaminy C – substancji bardzo ważnej dla naszego układu odpornościowego. Rzepa ma zatem sporą wartość odżywczą, a jednocześnie nie zawiera zbyt wielu kalorii. Dzięki temu świetnie sprawdza się jako lekka i wartościowa przekąska dla tych, którzy chcą sobie ułatwić odchudzanie.
Co można zyskać dzięki rzepie? Zdrowa dieta, w której to warzywo będzie się pojawiało regularnie, może uchronić nas przed wieloma chorobami. Rzepa jest bardzo dobrym źródłem silnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Nie brak w niej też błonnika, dzięki któremu nasz przewód pokarmowy może sprawniej funkcjonować. Oznacza to dla nas mniej problemów z trawieniem i zaparciami, które mogą stać się przyczyną wielu dolegliwości zdrowotnych. Sięganie po rzepę zalecane jest też tym osobom, które chcą w naturalny sposób zadbać o swoją skórę. To warzywo to solidna porcja siarki, która dla naszych włosów, skóry i paznokci jest niezwykle ważną substancją odżywczą.